[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leonn
    RS
    • 2011
    • 2726
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ale nagenerowaliście postów :shock: od mojej ostatniej wizyty tutaj.

Temat troche zapomniałem z racji zapomnienia i problemu ze sprężynami w mojej Octavii. Co by potwierdzało jedyny słuszny wybór do kombi+lpg+hak to Monroe sp3349 (HD). Ja to mam chyba twardą bo nie czuje twardego tyłu nawet na pusto. Jak będę miał chwilę to pomierze jaki mam teraz wymiar.

Sprężyny kopowałem u konkona, jak by ktoś pytał :wink:

Zamieszczone przez anthrax
    Mnie najbardziej pasowała by chyba kayaba RH 5549..Jest to alternatywa dla SP3349
    anthrax, ale w ogóle sie nie krępuj tylko zakładaj
    Będzie porównanie :P

Komentarz

• kamis1
      Classic
      • 2013
      • 28
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam . Przymierzam się do wymiany sprężyn na LESJÖFORS 4285720 (wzmocnione).Tak niby na co dzień to nie potrzeba mi takich twardych tylko parę razy do roku ładuję samochód na full box na dach+rowery na haka i bardzo siada tył (co i tak na pusto jest jakby lekko zbyt nisko) i dlatego prosiłbym o opinie,tych którzy zamontowali takie sprężyny wzmocnione .Czy to jakoś nie podskakuje na pusto (jak traktor lub żle sie prowadzi .Jakie jest Wasze odczucie? Dzieki

Komentarz

• michal_suchy
        Drive
        • 2009
        • 89
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

84 strony wątku i za mało opinii? Kolego zadaj sobie trochę trudu i poczytaj chociaż ostatnie 20 stron. Wszystko jest napisane po kilka razy.

Komentarz

• kamis1
          Classic
          • 2013
          • 28
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zmobilizowałeś mnie i przewaliłem ostatnie 40 str. Pozdrawiam hej

Komentarz

• PrzemekS2
            Drive
            • 2011
            • 76

kamis1, nie zastanawiaj się kupuj 20 HD. Nic nie podskakuje. Lepiej się jeździ niż na oryginałach. Naprawdę to nawet mogły by byc wyższe. One jak doładujesz auto czyli ful LPG i połowa PB + koło w bagażniku + jakieś 10 kilo w bagażniku + 2 osoby na tylnym siedzeniu to też siada wtedy wysokośc jest na poziomie 370. Ale na nierównych polskich drogach nie przysiada na tyle żebyś musiał zwalniac. Natomiast mam jeszcze bardzo dużo miejsca w bagażniku. Jak doładuje się na wakacje to pewnie będzie około 363 wiec nie ma rewelacji z tym że skok sprężyny jest krótszy wiec jak by były sprężyny dłuższe o 2 cm to by nawet było lepiej. Z tym że jak wyciągniesz cały balast to wraca na 400 mm. Wiec nie zastanawiaj się tylko kupuj 20 HD i zapewniam cie że będziesz zadowolony. Te sprężyny wcale nie są takie twarde jak ty na forum piszą koledzy. Ale tak naprawdę piszą ci którzy ich nie założyli do swoich skodzinek.

Komentarz

• kamis1
              Classic
              • 2013
              • 28
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki PrzemekS2 za radę. Już przygotowuje żonę w razie jak by było trochę twardziej , bo mi to tam bez różnicy byle by mi tak tył nie siedział i nie dobijało do końca jak wrzucę parę gratów .

Komentarz

• PrzemekS2
                Drive
                • 2011
                • 76

Nie masz co się przejmowac. Wcale nie jest twardo. Jedynie przejeżdżając przez progi zwalniające zauważysz że tył nie siada tak jak na oryginałach i lepiej tak jest. Poza tym nie będziesz miał różnicy. Ja uważam że te sprężyny i tak są za słabe. Powinny byc twardsze i bardziej trzymac wymiar.

Komentarz

• leonn
                  RS
                  • 2011
                  • 2726
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez PrzemekS2
                  Ja uważam że te sprężyny i tak są za słabe. Powinny byc twardsze i bardziej trzymac wymiar.
                  Nie sa słabe tylko są krótsze niż np Monroe, dlatego na pusto i pełno tył jest poniżej normy, ale zadanie swoje spałniaja lepiej niż ori

Komentarz

• andrus
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 191

zaciekawiony wątkiem zmierzyłem dzisiaj odleglosc miedzy środkiem felgi a nadkolem i wynik ok 37mm
                    pojechałem do ASO (auto niespełna roczne) zapytać co z tym fantem a oni ze oczywiście.. akcja dołożenia sprężyn progresywnych jest(była) ale do poł roku

Komentarz

• Borsuk2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1203

:wink:
                      Zamieszczone przez andrus
                      i wynik ok 37mm
                      :shock: :wink:
                      Fajna stronka

Komentarz

• andrus
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 191

hahahaaa.... oczywiście 370mm (37cm)

Komentarz

• qwele
                          Classic
                          • 2011
                          • 1

Wymiana sprezyn w O2 kombi tour

Przegladalem forum i czy ktos moze podac na jakie koszty trzeba sie przygotowac przy zakupie i wymianie sprezyn na tyl?
                          A moze ktos ma do polecenia serwis/mechanika w Warszawie ktory w rozsadnej cenie wykona taka zamiane?
                          Jeszcze jedno pytanie czy po wymianie sprezyn robiliscie geometrie zawieszenia?

Komentarz

• bishop
                            L&K
                            • 2012
                            • 1430

Zamieszczone przez andrus
                            zaciekawiony wątkiem zmierzyłem dzisiaj odleglosc miedzy środkiem felgi a nadkolem i wynik ok 37mm
                            pojechałem do ASO (auto niespełna roczne) zapytać co z tym fantem a oni ze oczywiście.. akcja dołożenia sprężyn progresywnych jest(była) ale do poł roku
                            A w gwarancji zaznaczyli Ci ,że tylko masz pół roku na sprężyny?

Komentarz

• andrus
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 191

no wlasnie powiedziałem im to ze chyba 2 lata gwarancji sa i w takim razie nie rozumiem o co kaman i maja się zorientować i dac znac po niedzieli

Komentarz

• PrzemekS2
                                Drive
                                • 2011
                                • 76

leonn, to że są krótsze to wszyscy wiemy, ale na 1/2 LPG i 1/4 PB tył mam wysokosc 400 mm wiec jest dokładnie w normie. Patrząc na auto to wzrokowo widac że dupa sterczy i jak by sprężyny były dłuższe o te 2 cm, co im brakuje do oryginału, to by wyglądało to śmiesznie. Prawda jest tak że te sprężyny HD spełniają wymagania ale mogły by twardsze żeby trzymac wymiar pod obciążeniem. Dużo osób na forum pisze że HD to nie, są be, są za twarde, lepiej kupic 19-tki bo są miększe. Popatrzcie co dzieje się z 19tkami pod obciążeniem. Przecież one tak samo siadają pod obciążeniem jak oryginalne. Wiec po co komu te sprężyny, a juz jak ktoś ma LPG to niech sobie daruje te 19tki bo one nic nie dadzą. Jedyna ich zaleta to że po wyciągnięciu balastu z auta powracają do wymiarów standartowych auta. Wiec jeżeli ktoś kupuje 19tki po to żeby cieszyły oko jak auto jest na pusto, to tylko w tym widzę sens. Jak ktoś ma LPG to niech nie robi błędu i nie słucha kolegów jakie to są dobre te 19tki.

Komentarz

• Ebenezer
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 36

Hey, jestem posiadaczem O2 FL z salonowym lpg. Oczywiście przed zakupem znałem problem z tylnym zawieszeniem, ale oczywiście Pan z salonu ,,pierwsze słyszał". Po 2 miesiącach użytkowania udałem się do salonu, aby doprowadzili tylne wymiary do normy. Pan z salonu, gdzie dociążyli mi tył butlą powiedział, że oczywiście naprawimy , ale za 1kzł. Mało mnie nie trafiło. Przez kilka minut Pan biegał ode mnie do kierownika salonu. W efekcie zaproponowali wstawienie dodatkowych niebieskich sprężyn (springów?) za darmo ! Trochę się obawiałem, ale nie potrzebnie. Sprowadzili i zamontowali oczywiście, tył podniósł się o 5cm. Nie jest twardy. Mam nadzieję, że skoda pójdzie po rozum do głowy tzn. będzie robiła wygodniejsze szersze fotele, tylne zawieszenie będzie na miarę 21 wieku, a w silnikach to tylko olej filtry i paski do 250kkm będą do wymiany. Bo jeśli nie, to moim następnym autem będzie jakieś mondeo.

Komentarz

• Marek358
                                    Drive
                                    • 2013
                                    • 82

Zamieszczone przez leonn
                                    Monroe sp3349 (HD). Ja to mam chyba twardą bo nie czuje twardego tyłu nawet na pusto. Jak będę miał chwilę to pomierze jaki mam teraz wymiar.
                                    Sprężyny kopowałem u konkona, jak by ktoś pytał :wink:
                                    Lesjo 20 są krótsze od Lesjo 19. A jak z Monroe SP3349 HD? Są krótsze od oryginałów czy tek samej długości?

[ Dodano: Pon 17 Lut, 14 12:49 ]
                                    Popatrzcie co dzieje się z 19tkami pod obciążeniem. Przecież one tak samo siadają pod obciążeniem jak oryginalne.
                                    Nie przeczę.
                                    Po pierwsze w końcu to są sprężyny (sprężyna po to jest, żeby się uginać )
                                    Po drugie jest to zamiennik oryginału. Zamiennik, który z założenia nie miał być wyraźnie twardszy od oryginału (a są nieco twardsze od oryginału). Dla mnie istotniejsze jest, że mają inną charakterystykę pracy.

jak ktoś ma LPG to niech sobie daruje te 19tki bo one nic nie dadzą.
                                    Nie mam LPG i 19tek, ale pewnie bym się z tym zgodził.

Jedyna ich zaleta to że po wyciągnięciu balastu z auta powracają do wymiarów standartowych auta.
                                    To ważne, bo oryginalne tego nie robią.
                                    Już wcześniej napisałem - jeżeli ktoś zazwyczaj jeździ z małymi obciążeniami to powinien rozważyć 19tki. Jeżeli ma LPG, hak lub zazwyczaj jeździ z większymi obciążeniami powinien rozważyć 20tki.

Komentarz

• aronus
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 643
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Marek ja ma 19 i się z Tobą zgadzam. Mam hak, LPG i pełnowymiarowe koło zapasowe w bagażniku. Do tego jak zatankuję gaz do pełna i benzyny do połowy to tył schodzi poniżej dopuszczalnego minimum, bo wtedy mam około 380 mm. Z tym, że przy takim obciążeniu tył się utwardza i jak siądą mi pasażerowie z tyłu to tył obniża mi się do jakiś 370 mm, czyli do tego co miałem przed wymianą sprężyn ale na pusto. Ja wziąłem 19 ze świadomością, że prawie nie wożę pasażerów z tyłu i dla mnie jest OK. Z tym, że jak zatankuję LPG do pełna i benzyny do połowy to tył mi się utwardza i robi się mniej komfortowo. Szczególnie na szybko pokonywanych drobnych nierównościach, ale reasumując potwierdzam to co napisał Marek358 "jeżeli ktoś zazwyczaj jeździ z małymi obciążeniami to powinien rozważyć 19tki. Jeżeli ma LPG, hak lub zazwyczaj jeździ z większymi obciążeniami powinien rozważyć 20tki".

Komentarz

• leonn
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2726
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

na 1/2 LPG i 1/4 PB tył mam wysokosc 400 mm wiec jest dokładnie w normie.
                                        Zamieszczone przez Marek358
                                        A jak z Monroe SP3349 HD? Są krótsze od oryginałów czy tek samej długości?
                                        Monroe od ori sa dłuższe.

Dzisiaj zmierzyłem tył i po 16tys od wymiany Monroe SP3349 w kombi, full Pb, full Lpg, hak, pełne koło, fotelik + około 20-30kg zakupów w bagażniku wymiar wynosi 390mm

Komentarz

• kamis1
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 28
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeżeli sprężyny MONROE SP3349 mają twardość 1K0511115BM to czy LESJÖFORS 4285720 odpowiadają tej samej klasie twardości ? a różnica jest tylko w długości i skokem sprężyny ?

Komentarz

• cordoba12
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 210
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leonn
                                            Dzisiaj zmierzyłem tył i po 16tys od wymiany Monroe SP3349 w kombi, full Pb, full Lpg, hak, pełne koło, fotelik + około 20-30kg zakupów w bagażniku wymiar wynosi 390mm
                                            Przód też zmieniałeś czy tylko tył...??
                                            Mój Szkodnik :-)
                                            Pozdrawiam
                                            Rafał

Komentarz

• leonn
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2726
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

cordoba12, nie tylko z tyłu. Po co przód wymieniać?

Komentarz

• andrus
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 191

noo... i Pan Karol z serwisu wczoraj dzwonił ze sprężyny już w drodze. na początek marca umawiam się na robote

Komentarz

• bishop
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1430

I jak tu nie kochać Pana Karola z serwisu. :lol:

Jak to miały być tylko na gwarancji 6miesięcy :lol: jak ich przekonałeś 2m i 120kg ?

Mówiąc sprężyny masz na myśli dodatkowe mady, bo reszta to strata czasu.

Komentarz

• andrus
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 191

w zasadzie poprosiłem tylko żeby napisał maila do centrali zajmującej się tym i dokładnie opisal mój przypadek. wiek auta, przebieg, dolegliwości ...
                                                    nie wiem za bardzo co to "dodatkowe mady" ale on nazwal to sprężynami progresywnymi. mowil ze nie wymienia się tylko dokłada jakies dodatkowe (nie wiem czy to nie sa czasem te z pakietu na bezdroża)

Komentarz

Pracuję...